• Ja, ik heb interesse


Goed verzekerd op pad met uw bestelauto

bestelautoverzekering

Verzekeringstechnisch is een bestelautoverzekering eigenlijk gewoon een auto. Omdat veel bestelauto’s ook voorraad of goederen vervoeren raden wij aan een additionele transport of eigen vervoerverzekering af te sluiten.

Een busje, bestelwagen, bestelbus of bestelauto is een auto bedoeld voor het vervoeren van goederen en spullen. In Nederland zijn deze voertuigen meestal uitgevoerd met een grijs kenteken. Om in Nederland een bestelwagen te mogen besturen kan volstaan worden met rijbewijs B. Het totale gewicht van de auto plus belading mag in dat geval niet meer dan 3500 kg zijn.

Een kenmerk van grotere bestelbussen zijn de modulaire chassis, waardoor verschillende lengtes, hoogtes en opbouwen mogelijk zijn. Deze bestelbussen zijn in allerlei varianten leverbaar: met of zonder cabine, kipper, laadbak, boxline, koelombouw, etc.

Voorbeelden van kleinere bestelwagens: Citroën Berlingo, Renault Kangoo en Volkswagen Caddy. Voorbeelden van middelgrote bestelbussen: Ford Transit, Mercedes-Benz Vito en de Renault Trafic. Voorbeelden van grote bestelbussen: Fiat Ducato en Iveco Daily.
In tegenstelling tot personenauto’s wordt de premie voor de WA dekking bij bestelauto’s niet bepaald door het ledig gewicht van het voertuig. Het zogenaamde treingewicht geldt juist als uitgangspunt. Het treingewicht is het totaal van het ledig gewicht en het laadvermogen van de wagen. Een bestelauto heeft een maximaal treingewicht van 3500 kg. Indien het treingewicht groter is dan 3500 kg is er sprake van een vrachtauto.

Geel of grijs kenteken
Bij het vaststellen van de premie is het van belang of u de bestelauto vooral voor zakelijke – of particuliere doeleinden gebruikt. Daarnaast is van belang of de auto op uw naam, of op naam van een bedrijf wordt gezet. Dit bepaalt of uw bestelwagen een geel of grijs kenteken krijgt. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kunt u als particulier ook een normale personenautoverzekering afsluiten voor uw bestelauto. Het ledig gewicht van uw auto mag dan niet zwaarder zijn dan 1500 kg. De begrippen geel of grijs kenteken zijn vooral van belang voor de belasting. Vanaf 2005 kunnen particulieren geen aanspraak meer maken op de voordelen van een grijs kenteken, zoals lage wegenbelasting, teruggave van de BPM en verrekening van de BTW.

U heeft een bestelauto en zoekt een passende bestelautoverzekering tegen een scherpe premie en met een uitgebreide service? Neem dan contact met ons op voor advies op maat, wij kunnen de verzekering direct voor u afsluiten.